Fidget Spinners, rages en de Ik-Generatie

Hypes, trends en modeverschijnselen, ik blijf het fascinerend vinden.

Rages anno nu laten zich kenmerken door informatisering, aandachtsgeilheid en weinig zingeving. We hebben honderden digitale “vrienden” die we solistisch volgen maar niet bij naam kennen, en zelfs onze borden havermout worden gespamd via sociale media. Cultuur en religie wordt ontkend cq. niet meer getolereerd, en wanneer je durft stil te staan bij het “waarom” van wat we doen, ben je meten een non-conformistische ouderwetse klootzak. Gewoon met de wind meewaaien en vooral niet nadenken over de inhoud, dát is de strekking.

Dat kinderen zich eraan wagen is begrijpelijk, maar dat zelfs volwassen hun vingers eraan branden is toch wel een klein beetje kansloos. De trend anno nu spant toch toch wel een beetje de kroon, zelfs voor deze tijdsgeest. Ik heb het natuurlijk over de Fidget Spinner. Je weet wel, zo’n fel gekleurde analoge miniatuurventilator. Alles wat je nodig hebt is een willekeurige plek op de worstafdeling van de Jumbo, een Spinner en een smartphone om het spektakel vast te leggen. Wat in mijn tijd dicht in de buurt kwam van dit gedraai, waren de jojo’s. Met wat inzet van je creativiteit en motoriek kon hier nog redelijk wat stunts mee uithalen, maar met zo’n Spinner is dat niet eens mogelijk, laat staan de bedoeling.

En welnee, niet alle rages zijn volledig zinloos geweest. Laten ik er voor de volledigheid eens een paar doornemen:

1) Pokémon GO! bracht append Nederland in beweging. De meest onbekende plekken waren ineens erg geliefd, waardoor zelfs een dakloze nog bezoek kreeg van een stoet jongens op zoek naar Pikachu. Erg gunstig voor de sociale cohesie en horizonverbredend voor jeugd. 2) De trend van bijgelovige “kettingmailtjes” zorgde voor wat leuke satirische varianten hierop. Dat werkt op de lachspieren, daar houden we van. 3) De “behaloze zomer” (die overigens ieder jaar schijnt terug te keren) zou gewoon een fundamenteel recht moeten zijn voor iedereen, mannen hoeven hun zak immers ook niet op te heisen. 4) En niet te vergeten; de Ice Bucket Challenge, dat deden alleen de échte aandachtsgeile mietjes. Het kaf was van het koren gescheiden, Nederland was weer een subcultuur rijker.

Maar goed, terug naar de Fidget Spinners.

Behalve ieder oppervlak uitproberen en je omgeving op de zenuwen werken, kan je er eigenlijk geen klap mee. En wanneer je een compleet fantasieloos voorwerp mengt in deze samenleving van evenzo fantasieloze, gedigitaliseerde “ik-jeugd”, gaan ze de gekste dingen doen met die Spinners om op te vallen op het wereld wijde web. Voor je het weet douwt je kind zijn Spinner in de magnetron om te zien of het leuk gaat knetteren, of doopt hij hem aan een boormachine om tot schietschijf. Met het inslikken van zo’n ringetje maakt je weer een ervaring rijker, vooral wanneer je je moeder kan wijsmaken dat het tijdens het spinnen geheel spontaan los is gekomen, nog voordat het per toeval je mond in vloog. Gelukkig zijn Spinners wel voorzien van LED-verlichting, Glow in the Dark of gouden coating, dus een kamikaze-stunt uitvoeren met een Spinner kan ook geheel in stijl.

De trend schijnt inmiddels alweer over het hoogtepunt heen te zijn, nog even en je hoort er niks meer van. Gelukkig zal de Spinner-app nog wel een tijdje actueel blijven. Ook handig als we tijdens het Tinderen de zenuwen weg willen pielen, of gewoon een reden zoeken om onze telefoon te ontgrendelen.